Maatwerk » Prothesen

Prothesen onderste ledematen: onderbeenprothese

  • Algemeen

Al onze prothesen worden op voorschrift van een arts-specialist door onze technieker op maat vervaardigd.

  • Onderbeenprothese

Bij een amputatie onder de knie wordt een onderbeenprothese gemaakt en aangepast. Deze bestaat uit een koker die stomp met eventuele stompkous nauwsluitend omvat. Hieronder een verbinding met de prothesevoet die kan bestaan uit een buis met eventuele adapters, het geheel zit vast aan een prothesevoet. Deze voet kan van een eenvoudig ontwerp zijn, in rubber opgehangen voor enige schokdemping en beweging om zich om aan te kunnen passen aan ongelijke ondergrond.

Meer geavanceerde voeten voor actiever gebruik zijn opgebouwd uit veerkrachtig materiaal waar bij het neerzetten energie wordt opgeslagen en weer gebruikt om bij de volgende stap krachtiger af te kunnen zetten. Hiermee is een sportiever bewegingspatroon mogelijk.

Bij zwaardere sportbeoefening (hardlopen, speerwerpen, verspringen) worden sterk gebogen voeten van zeer veerkrachtig koolstofvezel gebruikt, deze zijn niet geschikt voor dagelijks gebruik.

Info voor de patiƫnt
  • Vervaardigingsproces van de beenprotheses en armprotheses op maat

Na de amputatie is de stomp nog niet stabiel qua volume en maken we eerst een ev aluatieprothese Deze prothese kan na 1 jaar vervangen worden door een definitieve prothese, d.i. van zodra de stomp voldoende is hersteld en stabiel is van volume.

De koker van die prothese kan worden gemaakt met de  gipsafdrukmethode of met een moderne scanner methode

Van het gipsmodel wordt een koker gemaakt waar de stomp goed in past, het gebruikte materiaal is giethars, thermoplastic of koolstofvezel. Tussen stomp en koker kan een stompkous gedragen worden als bescherming, uitgevoerd in katoen; ook een silicone- of polyurethaan stompkous of liner genoemd.. Aan deze  strak vastzittende stompkousen kan de prothese bevestigd worden met een vacuüm- of pen verbinding.

De uiteindelijke koker wordt vastgemaakt met verstelbare bevestigingen aan de verdere componenten die voor de goede werking van de prothese nodig zijn, zoals een prothesevoet, protheseknie, draai- en schokadapters. Het geheel wordt zodanig afgesteld, dat de gebruiker er staande goed mee in balans kan blijven en er zo natuurlijk mogelijk en zonder pijn mee kan lopen.

De stomp kan de eerste tijd snel van vorm veranderen door het slinken van de spieren (atrofie) wat vaak tussentijdse correctie van de koker noodzakelijk maakt.

Als de prothese klaar is kan deze desgewenst door een cosmetisch omhulsel het uiterlijk van een echt been worden gegeven , dit is de cosmetiek van de prothese.

De been- en armprotheses worden altijd op voorschrift van de arts-specialist vervaardigd.

Info voor de dokter
  • Infecties beenderweefsel: hematogene osteomyelitis, exogene osteomyelitis
  • Vasculaire aandoeningen: gangreen, acute vasculaire aandoeningen
  • Diabetes mellitus
  • Traumata
  • Tumoren

Tags voor Prothesen onderste ledematen: onderbeenprothese: Diabetes Mellitus, Gangreen, Infecties Beenderweefsel, Onderbeen Prothese, Orthopedie Op Maat In Kortrijk, Prothese, Prothese Op Maat, Prothese Op Maat Kortrijk, Prothesen, Protheses, Traumata, Tumoren, Vasculaire Aandoeningen